Achter de Hoven Leeuwarden

Plaats Leeuwarden
Afkorting Adh
Opening 5 juli 1915
Sluiting 19 mei 1940
Heropening 3 oktober 1954
Perrons 2
Perronsporen 1
Spoorlijn Staatslijn B
Vervoerder(s) Arriva
Reizigers 10 (2014), 20 (1997) per dag
Coördinaten 53° 12′ NB, 5° 49′ OL
Externe link NS-stationsinformatie

Station Leeuwarden Achter de Hoven (door Prorail Achter de Hoven genoemd, door NS geschreven Leeuwarden Achter d Hoven) is een treinstation in Leeuwarden, gelegen aan de spoorlijn Leeuwarden – Groningen, nabij de wijk Achter de Hoven. Het station wordt per richting slechts één of twee keer per dag bediend.

Het ligt op een bedrijventerrein, en wordt vrijwel alleen gebruikt door forenzen: er stoppen geen bussen rond het station, en er zijn ook nauwelijks woningen in de buurt die baat zouden kunnen hebben bij het station.

De halte werd geopend op 5 juli 1915, maar op 19 mei 1940 alweer gesloten. Op 3 oktober 1954 is de halte heropend.

Hoewel er maar één spoor is zijn er toch twee perrons, en wel in bajonetligging, waarbij de trein zoals daarbij gebruikelijk stopt na de overweg (in dit geval overwegen). De perrons van Achter de Hoven liggen relatief ver uit elkaar, namelijk een paar honderd meter, met ertussen de overweg met de Julianastraat en een tweede overweg die op het terrein van FrieslandCampina ligt.

Station Leeuwarden Achter de Hoven is het minst gebruikte station van Nederland, met slechts 10 in- en uitstappers per dag.

Uitzonderlijke bediening

Het station wordt slechts drie keer per dag bediend, en dan nog alleen op werkdagen: eenmaal ‘s ochtends richting Leeuwarden (westelijke perron aan de zuidzijde van het spoor), en tweemaal ‘s middags richting Groningen (oostelijke perron aan de noordzijde van het spoor).

Op beide perrons staat een OV-chipkaartzuil. Alleen op het oostelijke perron staat een vertrekstaat, en alleen voor de betreffende richting (Groningen). De naam van het station staat alleen op het scherm van de beide OV-chipkaartzuilen en op de vertrekstaat. Er staat dat de treinen vertrekken van spoor 1a, wat blijkbaar het betreffende perron is, maar er staat geen perronnummering aangegeven. Er staat op het station geen kaartautomaat. Er staan aan het oostelijke perron wel abri’s. Ook zijn er ribbeltegels aangelegd om blinden te geleiden.

Het station staat niet op alle spoorkaarten aangegeven.

Geschiedenis

Het station was tot 2007 niet opgenomen in de gewone dienstregeling. De NS wilde in het verleden van de kleine halte af, maar door veel protesten van bedrijven uit de buurt is hiervan afgezien. Ook na de overname van het traject door de vervoerders NoordNed (1999-2005) en Arriva (sinds 2005) bleven er in de spits treinen stoppen. Eind 2014 gaf spoorbeheerder Prorail aan namens het Ministerie van Infrastructuur en Milieu het station te willen sluiten.

Treinseries

In de dienstregeling 2018 wordt het station Leeuwarden Achter de Hoven door de volgende treinserie bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
37400 Stoptrein (Arriva) Leeuwarden – Leeuwarden Achter de Hoven – Groningen Enkele treinen per dag stoppen in Leeuwarden Achter de Hoven. In de ochtendspits rijden er enkele extra treinen tussen Zuidhorn en Groningen