KLM: Trein voorlopig geen alternatief voor korte afstandsvluchten

Luchtvaartmaatschappij KLM ziet voorlopig geen mogelijkheden om het aantal korte-afstandsvluchten terug te dringen. Dat zegt de maatschappij desgevraagd tegenover Treinreiziger.nl.

“Ik zit niet te wachten op vluchten van rond de vijfhonderd kilometer,” zei KLM-directeur Pieter Elbers eerder tegenover Luchtvaartnieuws Magazine. Maar voorlopig ziet de maatschappij geen concrete mogelijkheden om het aantal vluchten naar bestemmingen als Parijs, Brussel en Frankfurt terug te dringen.

Markt bepaalt

Bij de trein als alternatief voor vluchten onder de 500 kilometer is de voorwaarde wel dat de infrastructuur voor snelle treinen er ligt en dat we ervan op aan kunnen dat de treinen op tijd rijden, zonder verstoringen. Dit is nog onvoldoende het geval,” legt een woordvoerder van KLM uit tegenover Treinreiziger.nl. De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat de markt bepaalt. “We zijn zeer tevreden over onze performance en hebben zeer hoge bezettingsgraden op deze vluchten. Wanneer we zelf het vervoer zouden zien afnemen in de toekomst zullen we verder naar andere opties kijken.”

Duur

Toch heeft KLM de trein momenteel al wel deels geïntegreerd. Belgische reizigers kunnen bij KLM bijvoorbeeld de Thalys vanuit Antwerpen en Brussel boeken naar Schiphol, en vervolgens met het vliegtuig verder reizen. Die optie bestaat al vele jaren en wordt jaarlijks door enkele honderdduizenden passagiers gebruikt, zegt KLM: “De trein blijft een zeer goede maar ook dure optie voor KLM, omdat we een deel van het ticket op deze manier afdragen aan Thalys of andere partijen.” 

Per trein naar Schiphol

Ruim 30 procent van de KLM-reizigers komt per trein naar Schiphol. “We bekijken voortdurend of we dat kunnen uitbreiden.” Reizigers die per trein van of naar Schiphol reizen kopen zelf een kaartje. Tussen oktober 2000 en juni 2003 konden KLM-reizigers gratis per trein naar Schiphol. Die proef werd destijds beëindigd omdat het aantal passagiers dat met de trein naar Schiphol kwam niet steeg.

Flixbus

In het verleden was KLM aandeelhouder in HSA, het bedrijf achter de Fyra. Op die manier participeerde de luchtvaartmaatschappij ook in de trein. Dat is nu niet meer het geval, en daar zijn ook geen concrete plannen voor. Wel zegt de maatschappij alle opties voor de toekomst open te houden. KLM bekijkt naast de trein ook andere opties. Zo rijden er ook KLM-bussen en wordt er gekeken of er samengewerkt kan worden met partijen als Flixbus. Flixbus maakte eerder bekend dit jaar te willen focussen op meer luchthavenbussen. Flixbus bevestigt de gesprekken met KLM. “Hierover zijn we momenteel in gesprek met verschillende partijen, onder meer KLM.” In Duitsland is Flixbus recent een samenwerking aangegaan met Lufthansa.

©Treinreiziger.nl

Comments

comments

Related posts

Leave a Comment